Svensk husmanskost

Svensk husmanskost innehåller fantastiska kompositioner

Svensk husmanskost är maträtter gjorda på svenska råvaror. Husmanskost brukar oftast beskrivas som enkel, men god, vardagsmat. Matlagning har blivit trendigt i Sverige och Skandinavien har blivit trendigt i världen vilket gjort att svensk husmanskost till slut fått den respekt den förtjänar. Även om råvarorna kommer från Sverige har inspiration ofta hämtats från andra länder. Karl XII tog med sig kåldolmarna från Turkiet och sedan dess har kåldolmarna varit givna på svenska middagsbord. Andra populära rätter är kroppkakor och Wallenbergare.

Under många år hade svensk husmanskost ett skamfilat rykte. På den tiden misshandlades klassiska svenska maträtter i landets skolbespisningar. På senare år har den svenska husmanskosten kunnat sträcka på ryggen. Media har från och till uppmärksammat den bristfälliga kvaliteten på skolmaten. Det har på många sätt varit en spark i ändalykten på kommuner och skolor och de har efteråt blivit angelägna om att höja statusen på skolmaten och därigenom svensk husmanskost.

Skandinavien med Sverige i framkant har dragit världens blickar till sig. Sverige ligger i framkant vad gäller det mesta, allt från demokrati via design till mat. Det har naturligtvis ökat intresset för svensk husmanskost. Skandinavisk design är mycket populärt världen över och den avskalade designen är dess kännetecken. Det avskalade är också kännetecknet för svensk husmanskost. Det ska vara enkelt men snyggt, eller enkelt men gott – precis som Skandinavien i stort.

Kroppkakor och Wallenbergare har redan nämnts. Det finns dock så många fler rätter. Fläskpannkaka, raggmunk, köttbullar och pannbiffar tillhör grundfundamentet i svensk husmanskost. Vad de har gemensamt är enkelheten och smakerna. Rätterna ska vara enkla att laga och samtidigt ta tillvara på vad naturen har att erbjuda. Därför brukar husmanskosten också variera mellan årstiderna – för att inget ska gå till spillo. Tänk dig en småländsk bonde och hur han tar vara på sina grödor och annat. Det är svensk husmanskost.

svensk husmanskost