Smörgåstårtan och dess historia

Smörgåstårtan är en gudomlig skapelse

Kanske ertappades Gunnar Sjödahl tillsammans med Wedermarks Konditori & Bageri med fingrarna i kakburken när de utnämnde Sjödahl till smörgåstårtans upphovsman. Sjödahl skapade nämligen sin första smörgåstårta 1965, men redan 1947 beskrev matskribenten Jochum hur en tårta kunde skapas med smörgåsar. Några år senare, 1951, gick det att läsa om smörgåstårta med ett anslag i Vår Kokbok.

Hur som helst, Sjödahl ska inte anklagas för att vara en äregirig skurk. Smörgåstårtan var ett oskrivet blad för honom och han försäkrade sig genom att rådfråga branschkollegor huruvida att hans skapelse var ensam i sitt slag. Rösterna var enhälliga – Sjödahl hade skapat den första smörgåstårtan. Sjödahl har dessutom vunnit pris för Sveriges godaste smörgåstårta.

Idag är smörgåstårtan ett självklart inslag på dop, examensmiddagar, bröllop och begravningar. Förmodligen är det den enda maträtt som på något vis följer oss från födsel till död. Smörgåstårtan är också en symbol för Sverige, precis som dalahästen, och man förbluffas över att rätten inte har fler år på nacken än den verkligen har.

När Sjödahl skapade sin första smörgåstårta fanns inte creme fraiche utan Sjödahl använde endast majonnäs. Enligt Sjödahls originalrecept ska tre stycken runda bottnar användas av vitt bröd. Du behöver även ostkräm, 200 g mjukost, 100 g smör, 1,5 dl majonnäs, 1 dl creme fraiche, 100 g krabba på burk, kantströssel, 3 smördegsplattor och garnering om du vill följa Sjödahls originalrecept. Garnering kan förslagsvis vara gurka, tomater, dill, citron, kokt och skivat ägg, skalade räkor, tunna skivor rökt lax och ostskivor.

Smörgåstårtans popularitet växer sig allt större och det mesta talar för att den kommer vara lika omtyckt i framtiden som nu. Andra länder har dessutom förälskat sig i den svenska rätten, vilket vittnar om att det är en rätt som passar de allra flesta eftersom den lyfts upp av naturliga smaker som passar överraskande bra ihop.

smörgåstårtan