Halvfabrikat och helfabrikat

Välj bort hel- och halvfabrikat

Svenskar köper fler kokböcker än någonsin tidigare och tv-tablåerna är fyllda av matlagningsprogram till bristningsgränsen. Färdiglagade köttbullar och falukorv är alltjämt två av de tio mest tillagade maträtterna i Sverige. Undersökningar visar att svenskar lägger mellan 15 och 18 minuter per dag på matlagning.

Det är en paradoxal verklighet som är svårbegriplig. Vi avsätter allt mindre tid till matlagning samtidigt som vi ger sken av att ha all tid i världen till matlagning. Försäljningen av färdigrätter fortsätter att öka, träning prioriteras framför matlagning. Och det är paradoxalt bara det.

Andra lurar sig själva och tror att hemlagad mat alltid är nyttig, vilket är långt ifrån verkligheten. Halvfabrikat är varor som förädlats industriellt, som exempelvis falukorv, och innehåller en rad olika tillsatser som inte är hälsosamma. Men en fluga gör ingen sommar, och att äta falukorv emellanåt dödar ingen. I långa loppet är dock färdiglagade köttbullar, fiskpinnar och falukorv inte bra för hälsan. Halvfabrikat är inte bara ansträngande på våra kroppar, utan även på miljön. Genom att undvika kemikalier är du med och räddar miljön – att undvika halvfabrikat är en bra början.

Livsindustrin vill ofta ta åt sig äran som hemmafruns befriare. Hemmafruarna ansvarade för matlagning, städning och uppfostran, och när hel- och halvfabrikaten gjorde sitt intåg blev matlagningen allt mindre tidskrävande. Hemmafrun kunde på så vis åtminstone fundera över en karriär istället för att ägna flera timmar om dagen på matlagning. Hel- och halvfabrikaten har sitt ursprung i USA och denna matkultur lever vidare än idag, där fast food är en bidragande orsak till ökat antal folksjukdomar.

Halvfabrikat innehåller mycket salt, socker och tillsatser. Dessa produkter är därför ohälsosamma, men ändå använder vi dem gärna efter människan gärna tänker kortsiktigt – vi prioriterar tid framför hälsan trots att vi riskerar leva kortare liv om vi förlitar oss på halvfabrikatens storhet. Därför bör du planera din vardag för att i största möjliga mån undvika den enklaste vägen, det vill säga halvfabrikaten.

halvfabrikat